Dobogó kör

Legújabb körünkhöz már elfogytak a várak, cserébe "külföldre" kalandozunk: Tolna megye tetejét, az 594 méter magas Dobogót látogatjuk meg. Begyűjtjük továbbá az eddig méltatlanul mellőzött kelet-mecseki látnivalókat, frissítünk a Diós-kútnál és a Vadvirág-forrásnál, átszeljük a Miske-tetőt. Ezen a körön is érintjük Püspökszentlászlót, Óbányát és a Cigány-hegyet, de egészen más ösvényeken fogunk járni.

Az útvonal:
Pécsváradi vár Z+ refomátus templom P+ K+ Rockenbauer sír K+ Zengővárkony StM Balázs-kút StM Büdöskút Z+ Antalkép Ü Réka kunyhó K4 Püspökszentlászló S- Miske-tető - Cigány hegy - Dobogó Z3 So Dóra-irtás Z+ Vadvirág-forrás - Óbánya - Ötös út - Antalkép StM P+ Komlós-kanyar P+ Aszf Pécsváradi vár

A QR kódos bejelentkezési pontok vastagon szedve . A pontok között a turistajelzések láthatók, melyeket követni kell: Z+ zöld kereszt, P+ piros kereszt, K+ kék kereszt, StM Szent Márton út, Ü Üveges, K4 kék négyszög, S- sárga sáv, Z3 Zöld Háromszög, So sárga kör, Aszf Erdészeti aszfaltút.

Hossza: 34.25 Km, összes szintemelkedés: 1340 m
Szintidő gyalogtúraként: 12 óra
Szintidő futva: 6 óra
Szövegs útleírás lépésrol-lépésre: Dobogo_itiner.pdf
GPX track: Dobogokor.gpx
Nyomtatható térkép: Színes, Fekete-fehér
Alltrails link: Dobogó kör on Alltrails
Természetjáró link: Dobogó kör a termeszetjaro.hu-n
A táblák pontos helye a pontokon: DKtablak.png


Rockenbauer Pál sírja

“E kedves, szép fák sátoros lombja alatt a napsütéses déli lejtő mediterrán békessége, nyugalma marasztaló. Épp a legjobb hely...megpihenni.” A Még Egymillió lépésben elhangzó mondatok azóta egy szomorú, új értelmet nyertek – e helyet választotta örök pihenőhelyéül a hazai túramozgalom legendás alakja, Rockenbauer Pál. A szelídgesztenyés déli határában, gerecsei vörös mészkőtömb jelezte sír mára a természetjárók zarándokhelyévé vált.

Diós-kút

Püspökszentlászló felett, az aszfaltutat keresztezve hamarosan forráshoz érkezünk, mely még a legaszályosabb időszakokban is friss vizet nyújt az arra járó vándorok számára. Az 1907-ben kiépített, azóta többször felújított forrás nevét a Püspökség egykori számtartójáról kapta. A forrástól nyugatra, az ösvény túloldalán asztallal, padokkal ellátott pihenőhely várja a túrázókat.


Miske-tető

Kisújbánya felett, a Kelet-Mecsek közepén találjuk ezt a hosszan elnyúló hegyi kaszálót, körös körül 5-600 méteres csúcsokkal övezve. Dél felé a Hármas-hegy és a Hárs-tető mögül kibukkanó Zengő, északra a Dobogó-Szószék-Dögkút-tető, tőlük jobbra a Csalán-hegy és az Óbányai völgy bejárata tűnik elénk. A rétet ma is kaszálják, így elkerülte az elcserjésedést, s minden évszakban csodás látványt nyújt.
A számtalan itt élő vadvirág közül külön említést érdemel az őszi kikerics, mely kora ősszel hatalmas tömegben borítja a tetőt, s a Kisújbánya felé ereszkedő keleti lejtőket.
A rétet átszelő sárga jelzéstől jobbra, egy csendes ligetben a falu régi temetője ad békét az egykor itt élőknek.Tolna megye teteje

A Mecsek ötödik legmagasabb csúcsa, „Tolna megye teteje”, az 594 méter magas Dobogó. A szomszédos Szószékkel párt alkot, a két csúcsot egy rövid gerinc köti össze. A tetőn a Tolna megyei Természetbarát Szövetség kopjafája áll, öreg bükkök gyűrűjében. Észak, északkelet felé, a fák között felsejlő panoráma jelzi, hogy itt már a Mecsek peremének közelében járunk.


Nevezés, Díjazás

Nevezési díj nincs. Aki szintidőn belül célba ér, felkerül a sikeres teljesítők listájára, és amennyiben vállalja a teljesítés díját (személyenként 1000 Ft, a Várkört "gondozó" Tarkabarka Alapítványnak nyújtott támogatás), éremre is jogosult lesz. A díjat Teimel Cintia óbányai keramikus készíti hagyományos kézműves technikával.

Gyakran Ismételt Kérdések

Önmagát keresztezi az útvonal, jól látom?
Igen, az Antalképnél kétszer is fogunk járni, elõször a Réka völgy felé haladj tovább, majd pár óra múlva a zöld kereszten ugyanide érkezel majd, akkor a széles földúton kell majd menned, az aszfaltos erdészeti út irányába.

Fordított irányban indulnék, úgy is teljesíthető a kör?
Igen, a többi távhoz hasonóan a Réka-kör is bejárható ellenkező irányból is. Ilyenkor is sikeres lesz a teljesítés, csak a részidők átlagsebessége lesz pontatlan.

Juhé, célba értem, hol kapom meg az érmet?
Ha Pécsváradról indultál, és nem vár senki a célban, menj be bátran a várba, és kérdezz rá, ki tudja neked odadni. Ha így se sikerül, írj nekünk, vagy üzenj messengeren!

Pályainfó

Óév búcsúztató Zengő-túra - idén is!

2023-12-23 20:41:21

December 30-án tartja a Pécsváradi Várbaráti Kör hagyományos Óév-búcsúztató Zengő túráját.

Levélküldés ideiglenesen szünetel!

2023-05-25 08:32:59

Informatikai problémák miatt átmenetileg leállítottuk az e-mail szolgáltatást a szerveren

Most teljesítik

Most épp senki nincs a pályán.

Rólunk írták

Virágzik a bánáti bazsarózsa, érdemes gyönyörködni

2021-05-13 18:24:54

A Mecsek egyik legkülönlegesebb virága a bánáti bazsarózsa, amely éppen ezekben a hetekben bont szirmot.

Fullér Zoltán csaknem egy napig túrázott a Kelet-Mecsekben

2021-04-10 22:11:10

A Pécsváradi Várkör különböző távú – 14, 23, 28,5 és 35,5 kilométeres – teljesítménytúrái egyre népszerűbbek, nemcsak a környékről, hanem az ország minden pontjáról vonzzák a kirándulókat.