Pécsváradi várkör - 28,5 km

Az útvonalat elsősorban gyalogtúraként ajánljuk, de gyakorlottabb terepfutók számára nem jelenthet akadályt. Pécsváradról indul és érkezik, végig a Kelet-Mecsek jelzett turistaútjain halad. A sikeres teljesítéshez szükséged lesz (csapatonként minimum) egy QR-kód olvasására képes, böngésző appal felszerelt okostelefonra, valamint mobilinternet előfizetésre.


Az útvonal: Pécsváradi vár Z+ Büdöskút Z+ Antalkép Z+ SzMg Ötös úti kunyhó Z- Z3 Óbánya K- Kisújbánya K- S- Cigány- hegyi kilátó K+ K- Z+ Pusztabánya K3 Mz Püspökszentlászló Mz So Zengői-Mária szobor So S- Zengő csúcs S- Viki pihenő S- P+ Aszf Pécsváradi vár

A QR kódos bejelentkezési pontok vastagon szedve . A pontok között a turistajelzések láthatók, melyeket követni kell: Z+ zöld kereszt, SzMg Szent Margit-út, Z- zöld sáv, Z3 zöld háromszög, K- kék sáv, S- sárga sáv, K+ kék kereszt, Mz magyar zarándokút, So sárga kör, P+ piros kereszt, Aszf – aszfaltút Pécsváradon: Beke utca, Táncsics utca.

Egyedi turistajelzések az útvonalon

Üveges Üveges
Zarándokút Zarándokút
Szent Margit Szent Margit

Hossza: 28,51 Km, összes szintemelkedés: 1020 m
Szintidő gyalogtúraként: 10 óra
Szintidő futva: 5 óra
Szövegs útleírás lépésről-lépésre: Varkor_itiner.pdf
GPX track: Varkor.gpx
Nyomtatható térkép: Színes, Fekete-fehér
Alltrails link: Várkör on Alltrails
Természetjáró link: Várkör a termeszetjaro.hu-n

A kódok pontos helye állomásonként:

Start/cél: Pécsváradi vár kapujától balra, a kerítésen, illetve a várral szemben a zarándok szobor mellett található információs tábla hátoldalán
1. pont – ötös úti kunyhó: Az erdészlak melletti tábla hátoldalán, illetve a ház elötti asztal lábán
2. pont – Cigány-hegy: A kilátó előtti pihenő asztal lábán, illetve a kilátó egyik fa lécére rögzítve
3. pont - Viki-pihenő: A kunyhó belső oldalán, illetve az egyik asztal lábán.
Mindez képeken: tablak.png

Nevezés, Díjazás

Nevezési díj nincs. Aki szintidőn belül célba ér, felkerül a sikeres teljesítők listájára, és amennyiben vállalja a teljesítés díját (személyenként 1000 Ft, a Várkört "gondozó" Tarkabarka Alapítványnak nyújtott támogatás), éremre, vagy logóval jelölt ékszerre is jogosult lesz. Díjainkat Teimel Cintia óbányai keramikus készíti.


Látnivalók, érdekességek az útvonal mentén

Rögtön a startpontnál, a várkapuval szemközti dombot uralja a monumentális római katolikus Nagyboldogasszony plébániatemplom. Középkori elődje helyén 1757–1767 közt emelték, barokk stílusban.

Pár perc séta után, jobboldalt, a temető kerítése mögül tárul elénk a Mindenszentek kápolna. Feltehetően Szent István rendelete nyomán, tíz falu templomaként épülhetett, a 11-12. században. A 2014-ben végzett külső falfeltárás során előkerült bizánci stílusú ablak a templom korábbi keletkezésére is utalhat. Az írásos források szerint e templom falai között temették el Domoszló herceget.

A zöld kereszt jelzésen haladva, Zengővárkony felé induló völgy mélyén találjuk a három mecseki Büdöskút egyikét. A forrást már Kiataibel Pál is említi 1799-es Baranya megyei úti beszámolójában. Rejtély, hogy miért így nevezik, ugyanis a vize egyáltalán nem büdös. Régóta állati itatóhelyként használták, a vályúk ma is fellelhetőek még a forrás környékén.

A forrástól néhány métert továbbhaladva hatalmas idős bükk tárul elénk. Hagyásfa, vagyis fakitermelés során kímélték meg, szépsége, tekintélyt parancsoló mérete miatt.

Ahol a zöld kereszt ösvénye kiszélesedik, és derékszögben jobbra fordul, egy tisztáson találjuk az Antalkép néven emlegetett helyet. A kapcsolódó legendát ma egy tábla is említi, valamint a fán függő Szent Antal képet is megcsodálhatjuk, ha pár percet időzünk a helyszínen.

A réka völgybe levezető Szent-Margit út mentén érkezünk el utunk első kilátójához. A hivatalasan Szép Ilonka nevű faépítményt “madárfészek” néven is emlegetik az erdőjárók, jellegzetes formája után.

A zöld jelzésű turistautak csomópontjában, mesés környezetben áll egy magányos erdei házikó, az Ötös úti-kunyhó. A vadászlak körül pihenőhelyet is találunk, asztalokkal, padokkal, tűzrakóhellyel. Első ellenőrzőpontunk tábláját is itt találjátok, az egyik ismertető tábla hátoldalán.

Az Óbánya feletti hegyoldalban álló a Belátó-kilátó, remek “belátást” biztosít a falura, és az azt körül ölelő hegyekre. Mindenképpen megéri a látvány a néhány perces kitérőt.

Utunk első települése, Óbánya, kitűnő lehetőséget biztosít készleteink feltöltésére. Közkutak, vegyesbolt, egy remek kocsma (kézműves sörökkel!), vendéglők, illatosház, fazekasműhely, fent a pisztrángos tavaknál halsütő várja a az erre járó vándorokat.

A falut a kék jelzésen elhagyva az Öreg-patak völgyébe érkezünk, amely a Kelet-Mecsek legkedveltebb turistaútja. Számos kisebb zuhogó mellett itt találjuk a Csepegő-sziklát, egyedülálló, szabad ég alatt fejlődött apró cseppköveivel, valamint a megbillent, pados mészkőrétegeken futó Ferde-vízesést.

A völgyet elhagyva Kisújbányára érkezünk. Az Óbánya környéki erdők kimerülése után ide áttelepült üvegesek alapította település máig őrzi klasszikus sváb parasztfalu karakterét. A múlt század nyolcvanas éveire gyakorlatilag elnéptelenedett, mára azonban üdülőfaluként éledt újjá. 1794-ben épült, Szent Márton tiszteletére felszentelt temploma az úttól balra, egy kis domb tetejéről őrködik a házak felett. 2019 nyarától újra állandó üveghuta működik a településen.

A Kisújbányáról kivezető meredek kaptatót leküzdve kitérőt teszünk a kék jelzésről a 524 méter magas Cigány-hegy kilátóhoz. A Kelet-Mecsek szinte mértani középpontjában álló toronyból csodálatos körpanoráma nyílik környező hegyhátakra, völgyekre. Látszik a Zengő, a Hármas-hegy, a távolban a Misina-tető, nyugatra a Várvölgy, északra a Szószék és a Dobogó (Tolna megye teteje) A kilátó körüli pihenőhelyen megtaláljátok a várkör második ellenőrző pontjához tartozó táblát is.

Utunk következő állomása Pusztabánya, szintén üvegesek hajdani települése, mely már évszázadokkal ezelőtt elnéptelenedett. Az elvándorló lakosság így nem hordta szét a hátrahagyott huták tégláit, azok meglehetős épségben fennmaradhattak. A területen ipartörténeti emlékhelyet alakítottak ki, egy működőképes hutával, és tájékoztató táblákkal.

Pusztabányától az Óbányai völgyhöz mérhető szépségű, ám jóval kevésbé ismert Kis-tóti-völgy mentén ereszkedünk le Püspökszentlászlóra. A Zengő északi völgyzugában megbúvó, egyutcás falu Kisújbányához hasonlóan egykori német település, ma jobbára üdülőnek használt, igényesen felújított parasztházakkal. Különös értéket képviselnek az itt található egyházi épületek: a harangláb, a templom és az arborétummal övezett püspöki kastély.

Ahogy megkezdjük a felkapaszkodást a Zengő északi oldalán, az öreg bükkösök mélyén egy kis kápolnára bukkanunk – századok óta várja itt a zarándokokat a Zengői Mária szobra, vagy ahogyan a hetényiek hívják: “Zengő Csillaga”. A legendák szerint Szent László fájának egyik ágából faragott elődjét még bencés szerzetesek állították, elkorhadása után a szászvári Kis György szobrászművész készített fehér mészkőből Piétát a helyére.

Innen csak egy rövid erdei séta, majd az útvonal legkeményebb kaptatója választ el bennünket a Mecsek tetejétől, a 682 méteres Zengő-csúcstól. Jutalmunk újabb kilátózás, s a jóleső tudat, hogy mostantól már csak lefelé vezet az út.

A Zengő-nyeregben álló Viki-pihenőnél találjuk utunk harmadik ellenőrzőpontját. Az nemrégiben felújított házikó érdekessége, hogy nemcsak esőbeállóként funkcionál, de az emeletén akár bivakolni is lehet. Ezután a sárga, majd a piros kereszt jelzésen ereszkedünk vissza Pécsváradra, ahol a Táncsics utca hangulatos szőlőseitől övezve remek kilátás nyílik a nagytemplomra és végső célunkra, a pécsváradi várra.


Gyakran Ismételt Kérdések


Ajajjaj, fordítva indultam el az útvonalon, most mi lesz?
Semmi gond, a kör fordított irányban is sikeresen teljesíthető, a lényeg hogy a szintidőt tatsd, és ne maradjon ki ellenőrzőpont

Miért az arborétumon keresztül vezet az útvonal?
Püspökszentlászlón “csak az egyik oldalon sütik a palacsintát”, a völgynek csak az északi felén állnak házak. A Zengő oldalához átvezető ösvény nem igazán van, jelzett pláne nincs. Ahhoz, hogy ne kelljen kilométereses kerülőt tenni, és ne maradjon ki a túrából a Zengői Mária kápolna, az egyetlen lehetőség az arborétumon keresztül vezető útvonal.

Miért a legmeredekebb oldalon másszuk meg a Zengőt, és miért a végén?
Ez a túra “teljesítmény” része, még fényesebb lesz tőle a végén az érem ;)

Juhé, célba értem, hol kapom meg az érmemet?
Ha nem vár senki a célban, menj be bátran a várba, és kérdezz rá, ki tudja neked odadni a megérdemelt díjat. Ha így se sikerül, írj nekünk, vagy üzenj messengeren!

Pályainfó

Óév búcsúztató Zengő-túra - idén is!

2023-12-23 20:41:21

December 30-án tartja a Pécsváradi Várbaráti Kör hagyományos Óév-búcsúztató Zengő túráját.

Levélküldés ideiglenesen szünetel!

2023-05-25 08:32:59

Informatikai problémák miatt átmenetileg leállítottuk az e-mail szolgáltatást a szerveren

Most teljesítik

Most épp senki nincs a pályán.

Rólunk írták

Virágzik a bánáti bazsarózsa, érdemes gyönyörködni

2021-05-13 18:24:54

A Mecsek egyik legkülönlegesebb virága a bánáti bazsarózsa, amely éppen ezekben a hetekben bont szirmot.

Fullér Zoltán csaknem egy napig túrázott a Kelet-Mecsekben

2021-04-10 22:11:10

A Pécsváradi Várkör különböző távú – 14, 23, 28,5 és 35,5 kilométeres – teljesítménytúrái egyre népszerűbbek, nemcsak a környékről, hanem az ország minden pontjáról vonzzák a kirándulókat.