Virágzik a bánáti bazsarózsa, érdemes gyönyörködni

2021-05-13 18:24:54
A Mecsek egyik legkülönlegesebb virága a bánáti bazsarózsa, amely éppen ezekben a hetekben bont szirmot.

BAMA.hu

A növény fokozottan védett, és virágzásához sok napfényre van szükség. Úgy látszik, hogy ezt Hosszúhetény és Pécsvárad között, a Zengő gerincén megkapják, hiszen az országban ez a fő lelőhelye a peóniáknak.

Minden évben sok kiránduló szeretné megcsodálni a lilás-rózsaszínes bazsarózsákat, megtalálni azonban nem biztos, hogy olyan egyszerű, éppen ezért általában közös, vezetett túrákat is indítanak a telepekhez. A Pécsváradi Várkör szervezői is erre készültek, de a vírushelyzet sajnos idén is áthúzta a számításaikat, a közös kirándulás elmarad, de egyénileg bárki felkeresheti a lelőhelyeket.

Ahogy már lapunk is megírta, a Pécsváradi Várkörnek négy különböző távú teljesítménytúrája van, ez bővült most két alternatív útvonallal, amely a bazsarózsákhoz vezet. Az eredeti Várkör és a Zengő-kiskör nyomvonalát módosították a szervezők, hogy egy kis kitérővel megnézhessék a kirándulók a virágzó peóniákat. Egy 30 kilométeres és egy 15 kilométeres táv között választhatunk, amelyek pontos nyomvonala megtalálható a várkör honlapján.

Az útvonalat természetesen bárki, bármikor bejárhatja a maga tempójában, erre még bőven van időnk, hiszen a bazsarózsa májusban, illetve akár még június elején is színes virágzatban pompázik.

Indulhatunk teljesítménytúrán is, erre május 8-ig van lehetőségünk. Ebben az esetben még egyedi érmet is kapunk, de csak akkor, ha a hosszabb távot választjuk, és azt szintidőn belül teljesítjük. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, előzetesen regisztrálni kell a varkor.hu oldalon, útközben pedig bizonyos ellen­őrzőpontokon kell bejelentkezni az ott elhelyezett QR-kódok segítségével.

Vissza

Pályainfó

Óév búcsúztató Zengő-túra - idén is!

2023-12-23 20:41:21

December 30-án tartja a Pécsváradi Várbaráti Kör hagyományos Óév-búcsúztató Zengő túráját.

Levélküldés ideiglenesen szünetel!

2023-05-25 08:32:59

Informatikai problémák miatt átmenetileg leállítottuk az e-mail szolgáltatást a szerveren

Most teljesítik

Most épp senki nincs a pályán.

Rólunk írták

Virágzik a bánáti bazsarózsa, érdemes gyönyörködni

2021-05-13 18:24:54

A Mecsek egyik legkülönlegesebb virága a bánáti bazsarózsa, amely éppen ezekben a hetekben bont szirmot.

Fullér Zoltán csaknem egy napig túrázott a Kelet-Mecsekben

2021-04-10 22:11:10

A Pécsváradi Várkör különböző távú – 14, 23, 28,5 és 35,5 kilométeres – teljesítménytúrái egyre népszerűbbek, nemcsak a környékről, hanem az ország minden pontjáról vonzzák a kirándulókat.