Máré nagykör - 35,5 km

A Máré-nagykör a Pécsváradi Várkör kibővített változata. Az egregyi Várvölgy és a Máré-vár, valamint a Hidasi völgy, s benne a Csurgó valóban olyan látnivalói a Kelet-Mecseknek, melyeket joggal hiányolhatott bárki az eredeti útvonalról. Az újabb élményekért extra lépésekkel fizetünk: a nagykör hét kilométerrel lett hosszabb a kalsszikus távhoz képest. A bejeletkezési pontok száma is bővült egyel, a megszokott helyeken kívül a Máré-várnál is találtok majd egy QR-kódos táblát.


Az útvonal: Pécsváradi vár Z+ Büdöskút Z+ Antalkép Z+ SzMg Ötös úti kunyhó Z- Z3 Óbánya K- Kisújbánya K- S- Cigány- hegyi kilátó K+ P- Pásztor-forrás P- Máré Vára S+ Hidasi völgy - Csurgó K- Z+ Pusztabánya K3 Mz Püspökszentlászló Mz So Zengői-Mária szobor So S- Zengő csúcs S- Viki pihenő S- P+ Aszf Pécsváradi vár

A QR kódos bejelentkezési pontok vastagon szedve . A pontok között a turistajelzések láthatók, melyeket követni kell: Z+ zöld kereszt, SzMg Szent Margit-út, Z- zöld sáv, Z3 zöld háromszög, K- kék sáv, S- sárga sáv, K+ kék kereszt, P- piros sáv, S+ sárga kereszt, Mz magyar zarándokút, So sárga kör, P+ piros kereszt, Aszf – aszfaltút Pécsváradon: Beke utca, Táncsics utca.

Hossza: 35,45 Km, összes szintemelkedés: 1299 m
Szintidő gyalogtúraként: 12 óra
Szintidő futva: 6 óra
Szövegs útleírás lépésről-lépésre: Nagykor_itiner.pdf
GPX track: MareNagykor.gpx
Nyomtatható térkép: Színes, Fekete-fehér
Alltrails link: Máré-Nagykör on Alltrails
Természetjáró link: Máré-nagykör a termeszetjaro.hu-n
A táblák pontos helye a pontokon: NKtablak.png


Máré mondája

"Egregy és Szentlászló között réges-régen két vár állott, az egyiket Márévárnak, a másikat pedig Miklósvárnak nevezték, a vár urainak neve után. Mindketten igen gazdagok voltak, s a király kedvelt vitézei. Egy napon a király háborúba hívta katonáit. Máré vitéz azonnal indult is, elbúcsúzva szép, fiatal feleségétől. Miklós viszont nem sietett annyira, inkább elkezdte a várát újjáépíteni. "
A vár és a két vitéz tragikus legendáját itt olvashatjátok:
Máré legendája


A Hidasi völgy és a Csurgó

A Hidasi-völgy az Óbányai után talán a második legismertebb patakvölgye a Kelet-Mecseknek. Számos forrás és oldalér táplálja az alant kanyargó patakot, melyek közül az egyik közel hat méteres magasságból, egy mohákkal borított édesvízimészkő-testen ezer ágra szakadva ereszkedik alá - a Csurgó. A forrás oldott mészanyaggal túltelített karsztvizéből itt gyakorlatilag a szemünk előtt válik ki a mészkő. Finom hártyával vonja be még a növényzetet is, rendíthetetlenül növeszti az egészen a völgy talpáig érő, porózus, likacsos forrásmészkő tömböt (travertínót). Télen a számtalan érből a fagy jégcsapokat formál, grandiózus templomi orgonává varázsolva a Csurgót.

Nevezés, Díjazás

Nevezési díj nincs. Aki szintidőn belül célba ér, felkerül a sikeres teljesítők listájára, és amennyiben vállalja a teljesítés díját (személyenként 1000 Ft, a Várkört "gondozó" Tarkabarka Alapítványnak nyújtott támogatás), éremre is jogosult lesz. A díjat Teimel Cintia óbányai keramikus készíti hagyományos kézműves technikával.

Pályainfó

Óév búcsúztató Zengő-túra - idén is!

2023-12-23 20:41:21

December 30-án tartja a Pécsváradi Várbaráti Kör hagyományos Óév-búcsúztató Zengő túráját.

Levélküldés ideiglenesen szünetel!

2023-05-25 08:32:59

Informatikai problémák miatt átmenetileg leállítottuk az e-mail szolgáltatást a szerveren

Most teljesítik

Most épp senki nincs a pályán.

Rólunk írták

Virágzik a bánáti bazsarózsa, érdemes gyönyörködni

2021-05-13 18:24:54

A Mecsek egyik legkülönlegesebb virága a bánáti bazsarózsa, amely éppen ezekben a hetekben bont szirmot.

Fullér Zoltán csaknem egy napig túrázott a Kelet-Mecsekben

2021-04-10 22:11:10

A Pécsváradi Várkör különböző távú – 14, 23, 28,5 és 35,5 kilométeres – teljesítménytúrái egyre népszerűbbek, nemcsak a környékről, hanem az ország minden pontjáról vonzzák a kirándulókat.